Дивна Љубојевић

 

Дивна Љубојевић (1970)

Диригент и интерпретатор духовне музике

Рођена је у Београду 1970. године, од своје десете године учи певање у певници Манастира Ваведење у Београду.

Музичко образовање стекла је у Музичкој школи Мокрањац у Београду и на Музичкој академији у Новом Саду. Остала је упамћена као најмлађи диригент једног од најстаријих хорова – Првог београдског певачког друштва, који је водила још презваничног музичког образовања, од 1989-1991. године.

 

ОД 1991. године оснива Хор и студио за духовну музику „Мелоди“ са којим већ 29 година наступа и проноси српску духовну музику широм света. Са својим хором МЕЛОДИ на недељној литургији  и празницима пева у Манастиру Ваведење на Сењаку.

 

На стотине концерата у иностранству, широм света, од Хонг Конга до Париза, Рима, Москве, учинили су да Дивна Љубојевић постане синоним духовне музике, али и српске културе и уметности. Познатија ван земље него код куће, Дивна је успевала током деценија рада да нашу духовну музику приближи и потпуно другачијим културама, као и конфесијама.

 

Са својим хором је снимила 25 студијских албума у земљи и иностранству. Јубиларни 25. албум, „Антологија најлепше духовне музике православног истока“ у издању ПГП РТС-а награђен је као најпродаванији албум у 2016. години.

 

Дивна Љубојевић је носилац  бројних признања, а поред интерпретације духовне музике, бави се и сакупљањем, обрадом и проучавањем старих музичких извора. Бави се и педагошким радом, за који је награђивана више пута у Француској, Русији… Учествовала је у настанку прве холограмске опере у Италији, у Русији је наступала у Петроградској опери, у Москви у Кремљу, у многобројним црквама, концертним дворанама и на фестивалима широм света.

 

Учествовала је у бројним хуманитарним концертима и акцијама, међу којима је и велика акција за обнову манастира Ђурђеви ступови („Обновимо себе, подигнимо Ступове“).

 

За Дивну Љубојевић се често каже да је „анђеоски глас“ али је она више од тога. Она је истински мисионар наше културе и уметности и неко ко је много допринео очувању наше духовне музике, те најстарије класичне музике на свету.