Divna Ljubojević

 

Divna Ljubojević (1970)

Dirigent i interpretator duhovne muzike

Rođena je u Beogradu 1970. godine, od svoje desete godine uči pevanje u pevnici Manastira Vavedenje u Beogradu.

Muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi Mokranjac u Beogradu i na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu. Ostala je upamćena kao najmlađi dirigent jednog od najstarijih horova – Prvog beogradskog pevačkog društva, koji je vodila još prezvaničnog muzičkog obrazovanja, od 1989-1991. godine.

 

OD 1991. godine osniva Hor i studio za duhovnu muziku „Melodi“ sa kojim već 29 godina nastupa i pronosi srpsku duhovnu muziku širom sveta. Sa svojim horom MELODI na nedeljnoj liturgiji  i praznicima peva u Manastiru Vavedenje na Senjaku.

 

Na stotine koncerata u inostranstvu, širom sveta, od Hong Konga do Pariza, Rima, Moskve, učinili su da Divna Ljubojević postane sinonim duhovne muzike, ali i srpske kulture i umetnosti. Poznatija van zemlje nego kod kuće, Divna je uspevala tokom decenija rada da našu duhovnu muziku približi i potpuno drugačijim kulturama, kao i konfesijama.

 

Sa svojim horom je snimila 25 studijskih albuma u zemlji i inostranstvu. Jubilarni 25. album, „Antologija najlepše duhovne muzike pravoslavnog istoka“ u izdanju PGP RTS-a nagrađen je kao najprodavaniji album u 2016. godini.

 

Divna Ljubojević je nosilac  brojnih priznanja, a pored interpretacije duhovne muzike, bavi se i sakupljanjem, obradom i proučavanjem starih muzičkih izvora. Bavi se i pedagoškim radom, za koji je nagrađivana više puta u Francuskoj, Rusiji… Učestvovala je u nastanku prve hologramske opere u Italiji, u Rusiji je nastupala u Petrogradskoj operi, u Moskvi u Kremlju, u mnogobrojnim crkvama, koncertnim dvoranama i na festivalima širom sveta.

 

Učestvovala je u brojnim humanitarnim koncertima i akcijama, među kojima je i velika akcija za obnovu manastira Đurđevi stupovi („Obnovimo sebe, podignimo Stupove“).

 

Za Divnu Ljubojević se često kaže da je „anđeoski glas“ ali je ona više od toga. Ona je istinski misionar naše kulture i umetnosti i neko ko je mnogo doprineo očuvanju naše duhovne muzike, te najstarije klasične muzike na svetu.